Bruinkoolmijnen Duitsland

Ik had een paar mogelijk interessante urbex locaties gevonden in Duitsland.
Eén van die locaties betrof een oud klooster uit de 2de wereldoorlog wat zeker vanwege de historie een heel mooi object is voor urban fotografie.
Eenmaal aangekomen bleek het terrein redelijk afgesloten te zijn met hekken, prikkeldraad en scheermes prikkeldraad. (Dit laatste is erg vervelend en bijna onmogelijk om zonder verwondingen binnen te komen…)
Eenmaal bezig toch een weg naar binnen te vinden liepen we tegen beveiligingscamera’s aan…
Kortom, het is een no-go……
Enigszins teleurgesteld besloten om het hierbij te laten en huiswaarts te keren…

Op de terugweg zagen we vanaf de snelweg een gebied met enorme graafmachines.
Dit moest haast wel één van de bruinkoolwinning gebieden zijn.
Meteen denkend aan de mooie kleuren van de verschillende lagen aarde, grote graafmachines, goed licht en….. de verhalen van de verlaten dorpen daar in de buurt… Toch nog een stukje urbex?

Die dorpen houden jullie tegoed maar in het kader van bruinkoolwinning is er ook wel iets te vertellen naast de gemaakte foto’s.
Bruinkool is namelijk niet de meest schone en zeker niet de meest efficiënte brandstof die er bestaat. Toch blijven de energiecentrales in deze regio voorlopig draaien op bruinkool….
Buiten het feit milieu blijft het een innoverende locatie om foto’s te maken zeker als je weet dat dit over jaren niet meer zichtbaar zal zijn….

In westelijk Duitsland zijn drie bruinkoolmijnen actief:

  • Garzweiler
  • Inden
  • Hambach

 

Hambach is met 293 meter onder NAP één van de laagste bovengrondse plekken op aarde.
De totale oppervlakte is bijna 32 vierkante kilometer.

Voor deze mijnen zijn diverse dorpen verplaatst (de zogenaamde transmigratiedorpen) echter de huizen worden pas gesloopt als de mijnbouw in de buurt komt.
Tot die tijd zijn er dus talloze verlaten dorpjes (zogenaamde spookdorpen) die vroeg of laat worden gesloopt. (Hierover binnenkort meer dus blijf mijn blog in de gaten houden….)
Sinds 1950 zijn er ruim 30.000 mensen uitgekocht en verhuist naar andere locaties en er zullen er nog zeker 10.000 moeten gaan verhuizen.

In de omgeving van Hambach ligt een 40 tot 100 meter dikke bruinkoollaag bedekt met 180 tot 300 meter aarde en gesteente. Die grote hoeveelheid aarde en gesteente (sediment) moet eerst worden afgegraven.
Vroeger gebeurde dat afgraven met scheppen en kruiwagens maar momenteel graven de grootste graafmachines ter wereld zich een weg door de verschillende lagen.
Deze graafmachines zijn rijdende fabrieken op zich van wel 100 meter hoog die worden aangedreven door elektromotoren.

Graafwielen met een doorsnede van zo’n 21 meter draaien continue rond. Elk graafwiel telt tot wel 18 graafbakken, elk van zo’n 6.5 kuub groot.
De inhoud van de bakken valt door het graafwiel naar binnen op een lopende band, dit tot 48 keer per minuut.
Per etmaal verstouwen ze tot 240.000 kuub gesteente. Dat zijn 12.000 vrachtwagens met 20 kuub inhoud……
Via lopende banden wordt het bruinkool direct naar de elektriciteitscentrales (Neurath, Frimmersdorf en Niederaussem) vervoerd die samen 40 miljoen ton bruinkool per jaar verstoken.

De planning is dat deze dagbouw tot zeker 2040 blijft doorgaan waarna ze de enorme gaten willen gaan vullen met water om zo een gigantisch meer te laten ontstaan.

Waren jullie op de hoogte van deze mega industrie?